Perimeterbeveiliging: hoe werkt dat?
De meeste evenementen kenmerken zich door een duidelijk afgebakende locatie. Hekken of muren zijn dan de grens tussen het evenement en alles daarbuiten. Het beveiligen van die grens heet perimeterbeveiliging. Het hoe en waarom daarvan vertellen wij jou in dit artikel.
Binnenkomst
Het is in het belang van de beveiliging dat iedereen op de aangewezen manier het evenement betreedt. Vooral als er toegangscontrole plaatsvindt, want die mag niet vermeden worden. Indringers die binnenkomen via nooduitgangen of over hekken klimmen doen dat wel.
De meeste indringers bij evenementen zijn relatief onschuldig. Het gaat hen vooral om het ontwijken van de ticketprijs bij wijze van ‘partycrashen’, maar we moeten ons realiseren dat het ook kan gaan om personen die wel kwaad in zin hebben.
De traditionele aanpak
De traditionele manier van perimeterbeveiliging bestaat uit de inzet van afgezeilde hekken en hondengeleiders, al dan niet ondersteund door (gedeeltelijk) cameratoezicht. Daarmee ontstaat een kat- en muisspel tussen de beveiligers en potentiele indringers. Doordat de beveiliger niet op alle plaatsen tegelijk kan zijn en niet altijd op tijd de nadering van een indringer detecteert, maken indringers nog steeds kans.
Wist je dat?
Afgezeilde hekken worden gebruikt, omdat de potentiele indringer dan niet kan zien wat er achter het hek plaatsvindt. Hierdoor kan hij de beveiliging niet in kaart brengen en zal de onzekerheid toenemen.
PIDS
Een meer geavanceerde manier van perimeterbeveiliging is een Perimeter Intrusion Detection System (PIDS). Dit is een systeem die de nadering van de perimeter (door indringers) vroegtijdig detecteert, zodat beveiligers weten waar en wanneer ze moeten interveniëren. De PIDS is een soort van ‘digitale muur’ die een alarm afgeeft als iemand er doorheen stapt. Grofweg zijn er 4 soorten PIDS:
Factoren
Als je een PIDS wil inzetten moet je rekening houden met de volgende factoren:
Omgeving
Denk aan de fysieke omgeving, zoals bosschage en heuvels die effect hebben op zichtlijnen. Maar ook aan de omstandigheden, zoals de aanwezigheid van wandelpaden of het geluid bij evenementen.
Klimaat
Niet alle PIDS zijn geschikt in alle weersomstandigheden. Denk aan mist, regen of (harde) wind.
Hoe lang en hoe snel je PIDS nodig hebt
Bij evenementen wil je een PIDS snel en relatief kort inzetten, maar in andere gevallen ligt een meer permanente opstelling meer voor de hand.
Zichtbaarheid
Dan komt de vraag op of je wil dat je PIDS opvallend is of niet. Je hebt opvallende PIDS , die zorgen voor een afschrikwerking. Als potentiele binnendringer zie je allemaal dingen hangen of staan. Dan denk je misschien toch wel twee keer na voordat je toeslaat. Maar wie het systeem ziet kan zich daar ook op aanpassen. En je hebt onopvallende PIDS, die zorgen juist niet voor een afschrikwerking bij potentiele indringers, wat weer voor zorgt dat iemand zich onopgemerkt waant. Hierdoor kun je ze zonder probleem opwachten of tegenhouden zonder dat zij iets door hebben.
Wist je dat?
Sommige PIDS een akoestisch alarm hebben? Dit kan er voor zorgen dat onopvallende maatregelen toch een afschrikkende werking hebben.
Inzet
PIDS zet je gevlinderd in. Dat betekent dat ze elkaar een beetje overlappen. Hiernaast zie je een voorbeeld van zo’n opzet. Je doet dit om ervoor te zorgen dat er geen dode zones ontstaan. Dit zijn zones waar een binnendringer, zonder opgemerkt te worden, doorheen kan gaan.
Samengevat kunnen de inzet van PIDS voordelig werken, omdat er een alarmmelding wordt gedaan als er iets gedetecteerd wordt. De beveiligers rondom de hekkenlijn kunnen hierdoor informatie gestuurd optreden, gericht ter plaatse gaan als het er echt toe doet. En zij hoeven niet constant de perimeter in de gaten te houden. Het eerdergenoemde kat- en muisspel verdwijnt hierdoor.
Meer informatie over onze oplossingen voor Sensing & Systemen?
Klik dan op de button hieronder.